Kochasz kuchnię tajską i owoce morza? Doskonale! Tajowie do perfekcji doprowadzili przyrządzanie krewetek, które w ich wydaniu smakują… nietuzinkowo! Przyjdź na warsztaty kuchni tajskiej (Warszawa) lub już dziś spróbuj naszych przepisów!
Krewetki po tajsku
Warsztaty kuchni tajskiej (Warszawa) – Do przygotowania krewetek będziesz potrzebować:
2 krewetki
Sok z limonki
2 ząbki czosnku
Świeża kolendra
Sos rybny
Oliwa
sól, cukier, pieprz
Warsztaty kuchni tajskiej (Warszawa) – Przygotowanie krewetek po tajsku:
Krewetki umyj, osusz, a pancerze natnij wzdłuż grzbietu, po czym wyciągnij ze środka czarną nitkę. Skrop krewetki sokiem z limonki i sosem rybnym.
Oliwę rozgrzej na woku i wrzuć posiekany grubo czosnek. Dodaj krewetki i dopraw je solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj odrobine cukru.
Gotowe krewetki ułóż na talerzu i posyp świeżą, posiekaną kolendrą.
Krewetki po tajsku z ananasem
Warsztaty kuchni tajskiej (Warszawa) – Do przygotowania krewetek z ananasem będziesz potrzebować:
6 krewetek
Plaster ananasa
Ćwiartkę papryki
Pomidorki koktajlowe
sól, cukier
Oliwa
Świeża kolendra,
Ostra pasta chilli
Sos rybny
Czosnek i galangal
Warsztaty kuchni tajskiej (Warszawa) – Przygotowanie krewetek po tajsku z ananasem:
Rozgrzej oliwę w woku. Obsmaż na niej posiekany czosnek i galangal. Następnie podsmaż razem krewetki i dodaj przyprawy.
Wymieszaj dokładnie wszystko razem, po czym dodaj pokrojonego ananasa, paprykę i kolendrę.
Całość podawaj razem z pomidorkami koktajlowymi.
Krewetki po tajsku z makaronem sojowym
Warsztaty kuchni tajskiej (Warszawa) – Do przygotowania krewetek z makaronem będziesz potrzebować:
250 g krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
200 g makaronu sojowego
2 sztuki kapusty pak choi
Sos sojowy
Czosnek
Kawałek żółtej papryki
Orzeszki ziemne
Kawałek trawy cytrynowej,
Pomidorki koktajlowe
Oliwa, masło
Sól, pieprz, chilli,
Świeża kolendra
Warsztaty kuchni tajskiej (Warszawa) – Przygotowanie krewetek po tajsku z makaronem:
Krewetki pozbaw pancerzyków i usuń ze środka czarną nitkę.
W woku rozgrzej łyżeczkę masła. Dodaj posiekane 2 ząbki czosnku i trawę cytrynową. Następnie dodaj krewetki, żółtą paprykę i smaż przez moment. Dopraw solą, pieprzem i chilli.
Do woka dorzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kapustę pak choi oraz orzeszki ziemne. Smaż jeszcze chwilę, po czym dodaj posiekaną kolendrę i makaron. Całość podsmażaj razem jeszcze przez chwilę.
Zajrzyj do nas po więcej! Warsztaty kuchni tajskiej (Warszawa) czekają!
Zainteresowały Cię nasze warsztaty kuchni tajskiej (Warszawa)? Termin najbliższego spotkania znajdziesz TUTAJ.
Przygotowujemy również warsztaty kuchni tajskiej (Warszawa) dla firm i osób indywidualnych – zapraszamy do kontaktu.
Spodobały Ci się tajskie dania? Warsztaty kuchni tajskiej (Warszawa) pozwalają poznać dogłębnie kuchnię wschodnią i poczuć jej smaki. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zajrzyj na naszego Facebooka.
Mini słowniczek:
Kolendra: Liście Kolendra to jeden z kluczowych składników używanych w kuchni tajskiej. Tajowie uwielbiają dodawać ją do wszystkiego! Świeże liście kolendry dodaje się zazwyczaj pod koniec gotowania, aby działanie wysokiej temperatury nie obniżało jej walorów smakowych. Liście te świetnie sprawdzają się również jako przybranie do potraw. Nasiona Nasiona kolendry nazywamy w Indiach dhania. To, co je charakteryzuje, to lekko cytrusowy smak. Nasiona kolendry stosujemy jako mielone składniki do wielu mieszanek przyprawowych w kuchni wschodniej. Można je prażyć, dla wzmocnienia aromatu.