Wakacyjna integracja pracowników – pomysły
Sezon letni to okres, w którym wakacyjna integracja pracowników wydaje się być doskonałym pomysłem. Dlaczego? Przede wszystkim, l...
Każdy pamięta czasy szalonych imprez domowych. A pamiętacie gdzie na tych imprezach ludzie najlepiej się integrowali? Oczywiście w kuchni. Dlatego uważamy, że dobrą integrację, już w nowej, zawodowej rzeczywistości, również warto przenieść w obszar związany z kulinariami. Proponujemy więc warsztaty kulinarne, w naszym Warszawskim Uniwersytecie Kulinarnym jako doskonałą metodę nie tylko na integrację zespołu, ale również jako świetną metodę na ćwiczenia w grupie. Warsztaty kulinarne, prowadzone pod czujnym okiem naszych kucharz, to niecodzienny sposób na przećwiczenie współdziałania uczestników w dążeniu do uzyskania określonych celów. W naszym wypadku są to przepyszne potrawy.
W trakcie naszych warsztatów kulinarnych grupa otrzymuje określone zadania do wykonania, których elementy dzielone są pomiędzy uczestników. Od samych uczestników zależy jak podzielą się pracą. Ćwiczą tym samym współdziałanie zespołowe, ponieważ każdy ma świadomość, iż przynależny mu element zadania jest równie ważny, jak te wykonywane przez koleżanki i kolegów. Taki warsztat kulinarny może być traktowany jako poligon próbny dla grupy. Można przetestować podział zadań, można wypróbować podział odpowiedzialności, sprawdzić czy grupa wyłania naturalnego lidera, możliwości jest mnóstwo.
Efektem pracy grupy, jak już wspomnieliśmy, będą wspólnie spożywane potrawy. To angażuje uczestników, ponieważ robią coś sami dla siebie. Tym łatwiej się motywują, tym szybciej zaczynają efektywnie współpracować. Dlatego uważamy, iż warsztaty kulinarne do doskonały sposób nie tylko na integrację samą w sobie, ale w równym stopniu na ćwiczenie pracy w zespole.
Jeśli chcielibyście spróbować tej formy integracji i ćwiczeń zespołowych, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą warsztatów kulinarnych!