Warsztaty kulinarne – jaką kuchnię wybrać na integrację firmową?
Daleka podróż Warszawa – Azja. Warsztaty kulinarne dla firm. Organizując warsztaty kulinarne dla firm stajemy przed wyborem – jaką kuchni...
Dziś proponujemy warsztaty, które nauczą was przygotowywać ten specjał kuchni japońskiej w kilku podstawowych odmianach. W czasie warsztatów kulinarnych będziecie mieli okazję dowiedzieć się, między innymi, czym jest Nigri – czyli jeden z najbardziej rozpoznawalnych rodzajów sushi. Nazwa „nigri” pochodzi od japońskiego słowa „nigru”, które oznacza „ugniatać”, „ściskać”. Ten owalny kawałek ryżu przyprawia się odrobiną wasabi, na wierzch kładzie się surową rybę lub omlet japoński. Omlet bywa czasem zastąpiony przez awokado. W czasie warsztatów sushi dla firm będziecie mogli spróbować wszystkich rodzajów nigri. To jak widzimy się na warsztatach kulinarnych u nas, w Warszawie?
Posiłek złożony z sushi staje się powoli nieodłącznym elementem biurowego cateringu. Wiele firm oferuje przeróżne rodzaje tego dania, dostarczając gotowe posiłki wprost do pracowników. My nauczymy was przyrządzać sushi w taki sposób, żebyście sami mogli przygotowywać swoje dania w domu. Warsztaty sushi dla firm to zabawa połączona z nauką. Poznacie smak Futomaki, czyli sushi złożonego z co najmniej czterech różnych smaków. Ryby, świeże owoce morza, bogactwo warzyw. To wszystko składa się na te pyszne kąski.
Zaproponuj swoim pracownikom nietypowy prezent świąteczny. Zabierz zespół na warsztaty sushi i razem odkrywajcie tajemnice japońskich smaków i aromatów. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą warsztatów firmowych. Pod okiem sushi mastera stworzycie prawdziwie niezapomniane arcydzieła.
Mini słowniczek
Wasabi – jest to Chrzan japoński należący do rodziny kapustowatych, który jest nieodłączną częścią kuchni tego kraju. Wykorzystuje się go przede wszystkim do sushi i sashimi. Jego ostry smak sprawia, że potrawy nim przyprawione mają znacznie lepiej wyczuwalny smak i aromat.
Nori – w ten sposób Japończycy nazywają jadalne wodorosty używane do przygotowywania sushi. Wysuszone i podpieczone wodorosty wykorzystuje się do zawijania sushi.