Sałatka z pikantnej ciecierzycy i świeżych warzyw (przepis)
01 lipca 2019
Warsztaty dla firm to świetny sposób na integrację zespołu. W ramach oferowanych przez nas usług możliwe jest poznanie różnych kuchni świata. W zależności od Państwa preferencji zorganizujemy warsztaty dla firm w dowolnej formie. Nasze warsztaty dla firm obfitują w rozmaite atrakcje, a menu jest zależne jedynie od Państwa wyboru. Jednym z dań, z których słyną nasze warsztaty dla firm jest sałatka z pikantnej ciecierzycy i świeżych warzyw. Przepis na tę potrawę znajdą Państwo poniżej.
Sałatka z pikantnej ciecierzycy i świeżych warzyw: Liczba porcji: 4 Czas przygotowanie: około 1,5 h. Poziom trudności: ▲▲
Do przygotowania sałatki z pikantnej ciecierzycy i świeżych warzyw (przepis na warsztaty dla firm), będziesz potrzebować:
100 g suszonej ciecierzycy
2 ogórki gruntowe
2 duże pomidory
pęczek rzodkiewek
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
20 g liści kolendry
15 g natki pietruszki
90 ml oliwy z oliwek
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki octu sherry
ząbek czosnku
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżeczka kardamonu
1 i 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
łyżeczka kuminu
jogurt typu greckiego
łyżeczka sody oczyszczonej
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki z pikantnej ciecierzycy i świeżych warzyw:
Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
Odcedź ciecierzycę, przesyp do dużego garnka i zalej wodą w ilości równej dwukrotności objętości ciecierzycy. Gotuj na wolnym ogniu około godziny, aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka. Przecedź ją przez sitko.
Pozostałe warzywa pokrój w kostkę. Wymieszaj je z ciecierzycą i dodaj drobno pokrojoną kolendrę oraz pietruszkę.
Dokładnie wymieszaj 75 ml oliwy, sok i skórkę cytryny, ocet, czosnek i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polej pokrojone warzywa i wymieszaj.
Na półmisek wsyp kardamon, ziele angielskie, kumin i ¼ łyżeczki soli. Do mieszanki stopniowo wrzucaj przecedzoną ciecierzycę. Pozostałe 15 ml oliwy rozgrzej na patelni i podmaż przyprawioną ciecierzycę mieszając. Odstaw patelnię i pozostaw ciecierzycę pod przykryciem, aby nie wystygła.
Rozłóż sałatkę na 4 duże talerze, na wierzchu umieść ciepłą ciecierzycę. Możesz podawać z jogurtem lub bez.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą firmową – nasz Uniwersytet organizuje najlepsze warsztaty dla firm!
Nie jesteś przekonany czy warsztaty dla firm to dobry wybór? Przeczytaj o zaletach kulinarnego team buildingu TU.