Tajska kuchnia to kuchnia przedziwna. Ogromne ilości ryżu w kwaśno-ostrym towarzystwie, to u Tajów coś normalnego. Jednak prawdziwy smak Tajlandii można poznać nie w wykwintnych lokalach, do których ciągną europejscy turyści, ale właśnie na ulicy. Paradoksalnie – im lokal wydaje się mniej zachęcający, tym lepsze znajdziesz w nim jedzenie. Jeśli jednak chcesz spróbować tajskich specjałów w domu, podajemy kilka niezawodnych przepisów na klasyki tajskiej kuchni ulicy. Chcesz więcej? Zapraszamy też do nas – Tajska Kuchnia (warsztaty Warszawa) czeka na Ciebie!
Tajska
kuchnia (warsztaty Warszawa)
– Pad Thai
Pad Thai to jedno z klasycznych
dań kuchni tajskiej. Można go próbować naprawdę wszędzie – w knajpach, na
straganach, czy na plaży Krabi. Jednak wszędzie smak jest inny. Możesz spróbować
go przyrządzić również w domu.
Do
przygotowania Pad Thai (warsztaty z kuchni tajskiej) będziesz potrzebować:
- 200 g makaronu ryżowego,
- 1 duży filet z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- duża garść kiełków fasoli mung
- 1 dymka (zielona część)
- do podania: 3 łyżki
posiekanych orzeszków ziemnych, płatki chili, limonka
Sos:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 czubata łyżeczka pasty tamaryndowej
- Sok z ćwiartki limonki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie
Pad Thai – Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa):
- Makaron
włóż do miski z zimną wodą i pozostaw w niej na pół godziny.
- Filet
z kurczaka przekrój wzdłuż na 4 paski, które następnie krój w cienkie plastry.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę pokrój w piórka
i wymieszaj z posiekaną drobno zieloną częścią dymki.
- Przygotuj
sos. W tym celu wszystkie jego składniki wymieszaj dokładnie razem.
- Na
woku rozgrzej olej. Następnie podsmaż na nim czosnek wraz z cebulą. Gdy cebula
zmięknie, dodaj kurczaka i dokładnie obsmaż z każdej strony.
- Kiedy
kurczak będzie gotowy przesuń go na jedną połowę woka, a na drugą wybij jajka.
Delikatnie je mieszaj, aż się zetną, jednak pilnuj, aby cały czas były
wilgotne.
- Następnie
dodaj do woka odciśnięty makaron i smaż około 2 minut, często mieszają. Na
koniec dodaj kiełki i dymkę, a wszystkie składniki wymieszaj dokładnie razem.
- Gotowe
danie wyłóż na talerze, a następnie posyp orzeszkami ziemnymi i płatkami
chilli. Dodaj do każdej porcji ćwiartkę limonki.
Tajska
kuchnia (warsztaty Warszawa)
–Azjatyckie pierożki z mięsem
Wbrew powszechnemu przekonaniu,
pierogi nie są domeną kuchni polskiej, a kuchni azjatyckiej. Europejczycy
jedynie zaadaptowali je na swoje potrzeby i nieco zmienili ich formułę. Jednak
tradycyjne azjatyckie pierożki wciąż można spożywać w restauracjach na całym świecie.
A najlepiej smakują oczywiście te serwowane w ulicznych barach. Jak przyrządzić
je w domu? Zdradzamy Wam nasz sekret!
Do
przygotowania Azjatyckich pierożków z mięsem (warsztaty z kuchni tajskiej) będziesz
potrzebować:
- 2
szklanki mąki pszennej
- 2
szklanki ciepłej
wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 pierś kurczaka
- pół pęczka kolendry
- 2
cm korzenia
galangalu
- 3
ząbki czosnku
- 2
łyżki sosu
sojowego
- 1
szczypta chili
- 3
łyżki soku z
limonki
- 3
łyżki skórki z
limonki
- 2
łyżki brązowego
cukru
- pół czerwonej papryczki chili
Przygotowanie
Azjatyckich pierożków z mięsem – Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa):
- Na
początek zagnieć ciasto na pierogi. W tym celu wymieszaj mąkę z wodą i solą, po
czym odstaw powstałe w ten sposób ciasto do lodówki na 15 minut.
- W
czasie kiedy ciasto odpoczywa pokrój kurczaka i zblenduj mięso wraz z kolendrą,
galangalem, chilli i posiekanym czosnkiem. Dopraw do smaku sosem sojowym.
- Wyjęte
z lodówki ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty (idealne będą takie o wymiarach
6×6 cm). Do przygotowanego w ten sposób ciasta nakładaj nadzienie i formuj
pierożki a’la dim sum.
- Kiedy
wszystkie pierogi będą gotowe, gotuj je na parze przez 10 minut.
- Przygotuj
garnek, a następnie wlej do niego sok i skórkę z limonki, sos sojowy, wodę,
cukier i posiekaną papryczkę chilli. Całość gotuj, do momentu aż sos zgęstnieje,
a jego objętość zredukuje się o połowę.
- Gotowe
pierożki podawaj razem z przestudzonym sosem. Możesz również posiekać na
wierzch listki kolendry tajskiej.
Tajska
kuchnia (warsztaty Warszawa)
–Tajskie Spring Rollsy
Sajgonki to jedne z typowo
azjatyckich dań. Jednak ich klasyczne wydanie jest nieco… tłuste. Wynika to
przede wszystkim z tego, że chińskie sajgonki z papieru ryżowego są smażone w głębokim
tłuszczu. Jednak sprawa ma się inaczej w przypadku spring rollsów tajskich i wietnamskich.
Te nie są smażone w oleju, a mimo to równie smaczne. Możesz nauczyć się je
przyrządzać razem z nami podczas spotkania – Tajska Kuchnia (warsztaty
Warszawa) lub samodzielnie w domu, korzystając z naszego przepisu.
Do
przygotowania Tajskich Spring Rollsów (warsztaty z kuchni tajskiej) będziesz
potrzebować:
Farsz:
- 250 g krewetek
- 100 g cienkiego makaronu sojowego
vermicelli
- 100 g miękkiego tofu
- 15 g grzybów mun
- 200 g kiełków fasoli mung
- 2 marchewki
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1/2 łyżki cukru (najlepiej
palmowego)
- Kilka łodyżek szczypiorku
Sos:
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu winegret
- 6 łyżek cukru (najlepiej palmowy
lub brązowy)
- 1 posiekana papryczka chilli
- 1/2 łyżki sosu rybnego (lub soli)
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
Przygotowanie Tajskich Spring
Rollsów – Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa):
- Najważniejszym
elementem w przygotowaniu tajskich spring rollsów, jest dobry farsz. Aby go
zrobić, potrzeba nieco pracy. Zacznij od posiekania szalotki. Następnie podsmaż
ją w woku na rozgrzanym oleju (najlepiej sezamowym), dodaj czosnek,
namoczone uprzednio grzyby mun i tofu.
- Zawartość
woka przełóż na talerz, po czym przygotuj krewetki. W tym celu podsmaż je 2-3
minuty, po czym dodaj do nich zdjęte wcześniej z patelni składniki. W następnej
kolejności wrzuć do woka połowę kiełków fasoli, połowę startej marchewki i
makaron sojowy (makaron powinien być wcześniej namoczony w wodzie i pokrojony).
- Do
woka dolej jeszcze około 1/4 szklanki wody i smaż kilka minut. Dopraw sosem
rybnym, ostrygowym i cukrem.
- Gotowy
farsz wymieszaj w misce z pozostałą marchewką, kiełkami fasoli i szczypiorkiem,
po czym przystąp do zwijania sajgonek.
- Papier
ryżowy mocz po kilkanaście sekund w wodzie, wykładaj na niego farsz i zawijaj.
- Przygotuj
sos: Podduś na wolnym ogniu ocet winegret z wodą, cukrem, sosem rybnym i ostrą papryką.
Po upływie 2-3 minut, dodaj
czosnek i duś sos do
momentu kiedy zgęstnieje.
- Sajgonki
podawaj wraz z sosem.
Mini
Słowniczek – Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa):
Street
food
– to nic innego niż jedzenie ulicy. Często są to potrawy sprzedawane na
bazarach, czy targach, przygotowywane na miejscu na improwizowanych
stanowiskach. Street food to przede wszystkim jedzenie tanie, jednak
poprzez nie można poznać prawdziwe, nietypowe smaki i lokalne specjalności. Co
ciekawe, w Tajlandii street food to domena kobiet, podczas gdy w
Bangladeszu czy na Półwyspie Bałkańskim sprzedażą ulicznego jedzenia trudnią się
mężczyźni.
Zajrzyj
do nas po więcej! Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa) nie ma dla nas
tajemnic!
- Jeśli
spodobała Ci się nasza tajska kuchnia (warsztaty Warszawa) przeczytaj o
niej więcej TUTAJ.
- Bieżące
aktualności i ciekawostki, które sprawią, że kuchnia
tajska (warsztaty Warszawa) stanie Ci się jeszcze bliższa, znajdziesz na
naszym Facebooku.
- Zainteresowała
Cię tajska kuchnia (warsztaty Warszawa – tylko u nas) i
masz ochotę na więcej? Termin najbliższego spotkania znajdziesz TUTAJ.
- Przygotowujemy
również na
Tajska kuchnia – warsztaty Warszawa dla firm i osób indywidualnych – zapraszamy do kontaktu.