Kimchi – top 5 przepisów
Jeśli jesteś wielbicielem kuchni koreańskiej, kimchi z pewnością jest Ci dobrze znane, tym bardziej, że przeciętny Koreańczyk z...
Jakie są tajskie zupy? Idealne na każdą porę roku! A gdzie zjeść najlepszą zupę tajską? Warszawa poleca zupę tajską zrobioną własnoręcznie podczas warsztatów w naszej szkole kulinarnej! Mamy do wyboru przepisy na tajskie zupy, pochodzące prosto z krainy Syjamu!
Najbardziej znana, najchętniej gotowana i ubóstwiana zupa tajska Tom Yum. Pełna nazwa tej tajskiej zupy brzmi Tom Yam Kung lub Tom Yam Kai. Podstawą tego dania jest bulion, ale rozróżnia się odmianę Kung z krewetkami i Kai, gdzie bazą mięsną jest kurczak.
Smaku dopełniają aromatyczne przyprawy – limonka, sos rybny, specjalny rodzaj imbiru galangal, odświeżająca kolendra oraz ostre papryczki chilli.
Zupa ta jest o wiele rzadziej spotykaną potrawą, jednak równie smaczną co Tom Yam. To bardzo sycąca zupa tajska, znajdziecie w niej makaron ryżowy w kształcie rurek, mięso wieprzowe oraz jaja. Co ciekawe, do tej zupy tajskiej można dodać także podroby.
Gotową zupę dekoruje się szczypiorkiem.
Mleczko kokosowe, cukier kokosowy wraz z limonką tworzą etiudę smaku. Ci, którzy jej próbowali doskonale wiedzą, że tej zupie tajskiej nic więcej nie trzeba, jest kompletna. Słodycz, wymieszana z kwaskowym smakiem, doprawiona słonym sosem rybnym to przepis na uśmiech i zadowolony brzuch. Jest lekka, aromatyczna, jak zresztą cała kuchnia tajska. Obecność kurczaka sprawia, że zupą można się najeść.
Pięknie wygląda i fantastycznie smakuje – jeśli chcecie poznać jej smak, zapraszamy na nasze warsztaty kulinarne ? .
W środkowej części Tajlandii bardzo często podaje się zupę, w której główną rolę grają warzywa. Marchew, kapusta, szparagi – to najczęściej używane składniki zupy. Jednak nie brakuje w niej i mięsnego dodatku w postaci ryby lub krewetek.
Specyficznego smaku nadaje też tamaryndowiec, kwaśnawy owoc. Cukier trzcinowy podbija smak, a chilli zapewnia ostrą, tajską nutkę. Ta zupa tajska jest pyszna, sycąca. Czasami spotyka się dania, gdzie zamiast ryby podaje się kurczaka lub wieprzowinę.
Bardzo popularna w tej części świata zupa, która zawiera grube, soczyste kawałki wieprzowiny, czosnek i chilli. Danie wyróżnia dodatek fermentowanych nasion soi. Danie posypane jest kiełkami fasoli mung oraz szalotką.