Sebastian Wilczek
Kucharz i trener kulinarny. Swoje doświadczenie zdobywał w restauracjach w Polsce, Danii i we Włoszech. Jego specjalność to warsztaty kulinarne o...
Gotowaniem i miłością do jedzenia zaraził go ojciec, który w latach osiemdziesiątych pracował jako kucharz w Londynie. Paweł już wtedy wiedział, że szkoła gastronomiczna to jedyny właściwy kierunek. Po ukończeniu z wyróżnieniem Technikum Gastronomicznego na Poznańskiej w Warszawie jako dziewiętnastolatek zdecydował się wyjechać do Monachium, gdzie w słynnym hotelu Bayerischer Hof zdobywał pierwsze szlify zawodowe, tam też po raz pierwszy miał okazję zetknąć się ze z najwyższymi standardami w kuchni Restauracji Atelier niedawno uhonorowanej trzecią gwiazdką w przewodniku Michelin. Po dwóch latach przeniósł się do Dublina, gdzie przez rok pracował w butikowym hotelu The Merrion obserwując pracę, jedynej w Irlandii dwugwiazdkowej restauracji-Patrick Guilbaud. Po roku już jako szef zmianowy rozpoczął dwuletnią współpracę z najbardziej ekskluzywną siecią hotelową na świecie The Four Seasons Hotels and Resorts. Po powrocie do Polski Pani Magda Gessler zaproponowała mu stanowisko szefa kuchni w nowo otwartej francusko -polskiej Restauracji Gar w Warszawie. Następnie była funkcja zastępcy szefa kuchni w rezydencji Jego Ekscelencji Ambasadora Wielkiej Brytanii w Polsce Charles’a Crawforda, dzięki któremu dostał pracę szefa zmiany u Legendy Londyńskiej Gastronomii Antona Mossimana OBE w jego Mosimann’s Private Dining Club w londyńskiej dzielnicy Belgravia, gdzie miał zaszczyt gotować dla Jego Królewskiej Mości Księcia Karola i Brytyjskiej Rodziny Królewskiej miedzy innymi przygotowując test panele na Przyjęcie Weselne Księcia Williama i Kate Middleton.
W Londynie szkolił się też w legendarnej trzygwiazdkowej Restaurant Gordon Ramsay pod wodzą Claire Smith i Matta Abe oraz odbył staż u niezwykle kreatywnego australijskiego szefa kuchni Bretta Grahama w The Ledbury, jednej z najlepszych restauracji na świecie wg.listy “50 Best Restaurants, nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin.
Po raz kolejny powrócił do Polski, aby jako szef kuchni otworzyć i prowadzić przez dwa lata restauracje w pierwszym w Polsce klubie biznesowym Sky Club Warsaw.
Kolejne 7 lat spędził gotując dla Jego Ekscelencji Ambasadora Australii w Polsce, Republice Czeskiej i na Litwie, gdzie miał przyjemność przygotowywać swoje potrawy dla wielu światowej klasy polityków i dyplomatów.Fascynacja nowoczesną kuchnią australijską zapoczatkowała,fascynacje do kuchni azjatyckiej oraz szereg podróży kulinarnych po Azji.To tego stopnia, iż w 2016 roku ,dzięki przychylności Pana Ambasadora odbył miesięczny staż w dwugwiazdkowej restauracji Narisawa w Tokio, uznawanej za najbardziej kreatywną restaurację w Japonii oraz uznaną kilkukrotnie najlepszą restauracją w Azji według „Listy San Pellegrino”.
Pod koniec 2018 roku Paweł odbył kolejny miesięczny staż w dwugwiazdkowej restauracji Kadeau w Kopenhadze, gdzie miał niewątpliwą okazje poznać kulisy nowoczesnej kuchni oraz gościnności nordyckiej w najlepszym wydaniu.
W Styczniu 2019 pełniąc funkcję szefa kuchni przygotował kolejne otwarcie restauracji, tym razem z kuchnią europejską w nowoczesnym wydaniu.Restauracja „Srodmiescie Południowe” cieszy się coraz większym uznaniem gości i zdążyła się już na trwałe zapisać na mapie warszawskich restauracji typu „casual”.
Chęć ciągłego rozwoju zawodowego, poszerzania wiedzy i inspiracji najnowszymi trendami światowej gastronomii zmotywowała Pawła do kolejnej podróży kulinarnej do Tokio na miesięczne szkolenie w Restauracji Inua, która to jako jedna z nielicznych w historii zaledwie po roku od otwarcia została wyróżniona dwiema gwiazdkami w przewodniku Michelin. Inua to siostrzana restauracja kopenhaskiej Nomy, a dowodzący nią szef kuchni Thomas Frebel był przez kilkanaście lat prawą ręką samego Rene Redzepiego, wyznaczając w ostatnich latach kulinarne trendy światowej gastronomii prowadząc dział Research and Development w Restauracji Noma.