FoodieCity Warsaw tło
Poznaj nasze

FOODIE NEWS

Strona główna - Foodie News - Przepisy - Pieczony kurczak z klementynkami i arakiem – przepis

Pieczony kurczak z klementynkami i arakiem – przepis

01 lipca 2019

Nasze warsztaty integracyjne to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu, rozwijanie swojej pasji, a także poprawę komunikacji w zespole pracowniczym. Organizowane przez nas warsztaty integracyjne nie tylko umożliwiają poznanie różnych kuchni świata, ale również uczą pracy zespołowej. Kulinarne warsztaty integracyjne to coraz częściej wybierana forma team building, która równocześnie zapewnia uczestnikom doskonałą zabawę.
Nasze warsztaty integracyjne obfitują w rozmaite atrakcje, a menu jest zależne od wyobraźni naszych gości i Chefa. Jednym z dań, z których słyną nasze warsztaty integracyjne jest pieczony kurczak z klementynkami i arakiem.

Pieczony kurczak z klementynkami i arakiem (warsztaty integracyjne)

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: około 1h
Poziom trudności: ▲▲

warsztaty integracyjne

DO PRZYGOTOWANIA PIECZONEGO KURCZAKA Z KLEMENTYNKAMI I ARAKIEM, BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

  • 1 duży kurczak w 8 kawałkach lub 8 udek
  • 4 klementynki ze skórką, pokrojone w poprzek na plasterki
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 i ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • natka pietruszki
  • 100 ml araku
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • sól, pieprz
  • warsztaty integracyjne

    PRZYGOTOWANIE PIECZONEGO KURCZAKA Z KLEMENTYNKAMI I ARAKIEM:

    • Arak, oliwę, sok z cytryny i pomarańczy, musztardę i cukier włóż do miski. Dodaj 2 i ½ łyżeczki soli oraz 1 i ½ łyżeczki pieprzu. Wymieszaj i odstaw.
    • Obetnij końcówki bulw kopru i pokrój każdą z nich na 8 półksiężyców. Tak przygotowany koper włóż do marynaty razem z kurczakiem i klementynkami pokrojonymi w plastry. Dodaj tymianek i nasiona kopru włoskiego. Dobrze wymieszaj i odstaw do zamarynowania na kilka godzin.
    • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 ºC. Kurczaka ułóż w jednej warstwie na blasze i piecz przez 30-45 minut aż skórka będzie rumiana a mięso miękkie.
    • Upieczonego kurczaka, wraz z klementynkami i koprem wyjmij na półmisek. Sos z pieczenia przelej do rondelka i podgrzewaj aż odparuje około 1/3. Ciepłego kurczaka polej sosem, posyp posiekaną pietruszką i tak przygotowanego podawaj.

    Spodobało Ci się to danie? Poznaj lepiej Michała, który prowadzi nasze warsztaty integracyjne, a kuchnie świata poznawał poprzez podróże i dowiedz się więcej o wschodnich smakach!

    Zapraszamy również do zapoznania się z  ofertą firmową – nasz Uniwersytet organizuje najlepsze warsztaty integracyjne dla firm!

    Nie wiesz jakie warsztaty integracyjne wybrać? Poznaj nasze 10 pomysłów na integrację zespołu!

    Spodobał Ci się nasz przepis? Spróbuj również sałatki z bobu, która często jest wybierana na warsztaty integracyjne!

    skontaktuj się z nami już dziś

      hello@foodiecitywarsaw.pl